Sunday, 12 February 2012

macam mana nak ekstrak rar file tanpa tunggu volume atau part yg seterus nya

 diam tak diam agak lama jugak koy tak menghapdet laman blog cabuk ni.. sebenor koy pun maleh nak bukak
blog nih pasei line tenet pun cam haram punye slow nye.. lagi pun koy tak de karya nak up ke dalam nih... ada la jugak karikatur sikit2, tapi masalah nye tuan empunye muke tak benarkan koy meng'up'kan ke dalam blog ni mahu pun fisbuk..

''lorrr abih tu, amende aok nak citer nih?'' tanya sorang rodong..
''aishhh citer aje le amende yg buleh di citer..'' balas koy acuh tak acuh...
''ape kate aok citer sikit bab komputer mengkomputer nih.. tips ke apa ke'' kata beliau memberi galakan.
''berbanding ngan koy, aok lagi terer... koy ni setakat reti kakeleter (calculator) aje yg retinye'' tambah beliau lagi.
''palerghhh aok.. kat alam tenet sane bersepah bebudok, org tua yg terer2 bab komputer, sopwey dan sewaktu
dengan nye nih... koy ni masih ijo lagi nih... segan la koy'' balas koy ala-ala malu2 awek era 50an..
''hah! itu perangei nye melayu.. sikit2 segan... sikit2 segan... kalu orang puteh, kalu dia reti sikit sebanyok dia mboh share juge ke orang.. pasei bulu ketiak pun derang buleh tulis tebal nih..'' sambil mengisyaratkan jengkalnya..

panjang gak citer nye...bila koy dah kena bahasa cenggitu, sekali pikir2 ada juge betuinye... bila pikir2 amende yg koy nak share nih? hmmm... ooo kita test yg nih...

mungkin ramai yg dah tau, tapi ramai juga yg tak tahu... pernah donlot2 movie yg jenih panjang gila, dan biasanya tuan empunye host buat bahagian2 atau part 1, 2, 3, 4, dan seterus nye... tapi masalah nye, nak tengok citer tu kita terpakse donlot sampei habeh.. atau kadang2, kita dah donlot2 1, 2, 3,4 tup2 yg last kena blok daaa... mau rase nak hantuk kepala kat bucu dinding rase... kena pulak line slow... jadi mcm mana nak buat? takkan nak delete cam tu je? oitt letih la..

ok koy citer sikit bagi yg tak tahu, kalu yg dah tahu tu tak pe le... dlam kes ni dalam format RAR dan melibatkan movie.. kalu jenis RAR yg ada sopwey atau aplikasi tu, koy tak pernah test lagi..

memula kita klik kiri  kat fail rar tu macam kat gambar nih dan pilih extract file


pastu klik pada ''keep broken file''. dlm hal ni kita donlot2 pastu time kita ekstrak dia jadi volume korup dan sewaktu dengan nye pun buleh gak klik kat ''keep broken file'' tu.. pastu klik la nak save kat mana ketua kampung anda suke. C ke D ke gitu..


pastu tunggu dia ekstrak sampai lebam..


dan biasa nye time nak abeh dia akan jadi cam dlm gambor kat bawah nih.. deme klik je kensel atau pangkah atau close..




dan dia akan jadi cam kat bawah nih.. klik situ tengok ada tak bidio dlm tu?



hoh? adaaaaaa....


dalam kes ini koy menggunakan player VLC. sebab? koy tak minat pakai player lain dan koy bior player yg ni je bersemadi di lubuk hati komputer ku nan sepi.. entah la... koy rase player VLC ni lasak, macam2 format dia buleh boh... dan sejak saye menggunekan player ni, kehenseman saye meingkat sebanyak 0.5 peratus.. okeh klik je le kat logo tu cam biasa... kalu VLC, dia akan kuor menu ni... kalu nak harap player VLC kuor menu nasik goreng paprik, goreng kampung memang takde bang/kak.. okeh klik aje repair




pas tu klik aje le play untuk mengubat hati yg bebulu kerana donlot tak abess... selamat mencuba.








No comments:

Post a comment