Saturday, 6 September 2014

CARA TAMPAL STIKER

“jenuh la nak tampal satu2 stiker potong tu, orang yg terer boleh le buat… tu pun jenis tangan tak ketar ala2 tok guru kungfu mabuk jackie chan tak dapat tuak huiii’’ ~sambil merujuk sticker jenis potong..  

hmm biasa jugak koy dengar org sembang2 kat kedai kupii atau di mana2 pun cam ni.. dia fikir stiker tu di tampal selai2 kat kete, peti ais, moto dan sewaktu dgn nye.. kalau stiker jenis ‘tulisan’ atau logo2 mudah mungkin buleh buat macam tu, contoh seperti repsol, tein, trampio atau logo hippies dan sewaktu dgn nye mungkin boleh.. lebih2 lagi stiker besor gedabak.. Tapi kalau kena jenis stiker berdesign halus2 awan larat gitu2?.. mau hijo pucuk pisang muke nak susun stiker tu.. iyew ahh koy tak tipu..

Tajuk ni mungkin nampak tah hapa2 bagi sesetengah orang, terutama yg tahu. Tapi bagi orang yg langsung tak tahu, tajuk ni mungkin besar makna nye dan sangat2 membantu.. bagi yg tahu, dan mula membaca dgn sinis, elok muhasabah diri, di mana kita bermula dulu.. kita semua bermula daripada  keadaan ‘tak tahu’.. itu la permulaan kita semua.. Sekian lah kata alu-aluan koy.. 

ok..sekarang koy citer pasei stiker jenis potong sahaja.. dan cara nak tempek pada tempat yg anda suka... Dalam kes ini koy guna stiker GSR retro yg koy bikin..stiker ni biasa org tempek dekat belakang proton saga lama tu.. (sebenor nye banyak pesen org tampal kat proton tu mcm ‘CX Limited’ ‘CG-X’ ‘CG-F’ dan eehhh mcm2 ‘C’ la.. contoh seperti gambar di bawah..



(stiker potong yg belum di selotip kan)
adapunn gambar bawah ni pulak adalah rupa stiker yg telah di selotip kannnnn...., kenapa selotip?... haaa ni le yg dinamakan teknik..., tujuan nye supaya anda tak payah tempek satu2... ''tujuan selotip ialah untuk pegang keseluruhan sesuatu design stiker supaya tak berselerak, dan mudah untuk anda pindah (transfer) pada tempat yg anda nak tempek tu.." ..cuba tengok gambar atas..ada 7 belang hitam semua nye..(aisehh cam dragenn boll le pulak).. bayangkan kalu anda terpaksa cabut satuuu... satuuu... satuu.. pastu tempek...satuu... satuu.... satuu....ZzZzZz

(stiker dah tempek selotip)

''errr amende bulat2 merah tu? antu air ke?''~~ haa tak pe.. nanti koy citer.. kita amik yg ni dolu.. biasanye org jual stiker potong, dia letak 2 jenis selotip, 1-jenis kertas, 2-jenis plastik lutsinar.. kalau jenis lut sinar biasanye mudah sikit nak "agak'' senget, lurus, seimbang bila saat2 nak tempek tu.. tapi kalau jenis kertas biasanye tak berapa nampak terutama stiker yg bewarna putih.. jadi susah sikit la nak "agak" kan?.. jadi penyelesaian nye, anda tanda aje dengan pensel atau pen..pakai pen marker pun bole, tapi takut dakwat tembus kena stiker plak.. jadi yg bulat2 merah dalam gambar tu ada kesan pensel sebagai "tanda" untuk "agak".. nampak? tak nampak? aishhh teringat kata2 penghulu beringin rendang..

Nak tempek kat mana?~~itu bergantung le kat mana anda rasa hensem.. peti ais ke, helmet ke, dinding surau ke, moto ke, mahupun dahi kawan anda... Anda boleh try acu2 macam kat gambar bawah ni dan pakai selotip nak bagi lekat acah2...kira nak cari ilham le tu.. dalam step ni, jangan cabut lagi kertas licin bekgron stiker tu.. ini baru mod testing..

(kira testing tu)


lepas tu kita mula tanda mana atas, mana bawah, mana kiri mana kanan main "agak".. . nak best lagi tanda sehabis tepat yg anda rasa, kalu perlu, siap pakai pensel, tali inci, benang. pembaris, timbang air termasuk arah angin, kompas mahupun teropong orang buat ukur jalan ataupun ikut sudut pintu rumah jiran sekali (ikut sukati anda nak pakai apa pun. #nota:Sebenarnye teknik ni le orang2 buat  papan tanda kedai, papan tanda jalan dan sewaktu dengan nya.. derang tampal satu-satu, nak tau lurus tak lurus,haaa itu le teknik derang guna.


(gambor dah siap tanda "agak2")


sebenarnya kalu dah paham, dah tahu kat mana nak letak, dah tahu seimbang senget rendah, mata pun ok, tak payah tanda selotip pun.. main terusss aje.. walau apa pun elok gak letak sikit selotip tu buat tanda..

~~ok dah yakin lurus. dah yakin posisi boleh la start langkah seterus nye iaitu (dgn ala2 tiun suara doraemon) ‘’tarik selotip pemindah dari kertas licinnyeee’’… ha tengok gambor kat bawoh tu..

(nak bukak stiker kena guna dua tangan)


Aisehhh.. perasan tak ada 1 urat sticker yang tertinggal kat kertas licin tu?..tu yg nyampah tu… tu makna nya selotip pemindah tak lekat molek dengan sticker... Apa2 pun jangan panik.,~~ letak balik selotip tu, pastu urut selotip tu atas stiker yg tak lekat tu guna ibu jari ke apa ke.. untuk jimat masa, urut yg mana bahagian yg tak lekat je.. kaedah ni sama je pada sebarang design pun termasuk yg halus2.. yg penting mata kita kena nampak.. dan gambor bawoh ni adalah stiker yang dah di buka..

(stiker yg dah di tanggalkan dari kertas licin bekgron nye)


kadang2 ada sesetengah stiker ada kes agak berat, iaitu permukaan kertas licin tertanggal melekat di tempat tertentu di ‘bahagian gam’ stiker tu. Ini biasa nya berpunca mata pisau terlebih ‘makan’ semasa proses pemotongan stiker.  Macam mana nak buat? Ulang mcm proses kat perenggan atas tu, dan 'cuba2 buka dari arah berlainan pulak', dan lengang2 zig zag sikit tangan slow2  tarik slotip pemindah tu.. 

kalu masih melekat jugak,, terus kan je bukak sampai habis..bior aje baki kertas licin tu lekat kat bahgian gam stiker tu..pastu, letak atas meja yg bersih mcm dalam gambor kat atas tu,,jangan korang telungkup plak, kang melekat kat meja, abehh le.. 

pas tu lihat kat mana kertas licin melekat, pastu cuba tolak atau belah atau cungkil aje baki kertas licin yg melekat tu slow2 guna pisau boleh laras nipis (cutter), atau jarum. tapi kalu koy le, koy lebih suke guna pisau nipis untuk 'belah dua'...masa buat benda,, ni kena hati2 le.. 

ada pun,elakkan jari tersentuh bahagian gam stiker tu (sikit2 tak pe sebab nak tahan stiker tu jgn goyang jee, tapi lebih baik sentuh selotip saja buat penahan,kalu koy, koy guna anak jari.. tapi terpulang kepada keselesaan masing2).. walau apa2 pun mesti rilek, jiwa kena tenang masa mengendalikan nye..amik masa sikit tak pe..

Ok setel... itu cara nak cabut stiker, sekarang nak tampal plak,

Tadi dah ‘tanda’ kan? Jadi tempek aje le ikut mcm mana stail anda selesa, ada ambik dari kiri ke kanan, kanan ke kiri, bawah ke atas, atas ke bawah.. yg penting anda ikut ‘tanda’ yg anda buat tadi.. ~~ehh tak reti le gane nak pegang tu?.. ~~aishh… pegang aje le  belen selotip di kiri kanan tu ala2 pegang joystik playstation…pastu lekat le..

mengikut cara koy, suka bermula dari atas kebawah.. dan bawah ke atas.. jarang koy amik dari tepi.. sebab itu tanda selotip koy pentingkan .. nak senang paham dan senang citer, bayang kan stiker tu ada 3 bahagian..macam dlam gambar kat bawah.

(garisan tu buat bayangan "agak" je takyah lukis)

ok.. memula pegang dengan dua tangan ala2 mcm main playstation kat kawasan bulat kuning tu, tarik selotip yg ada stiker tu bagi tegang, dan letak slow2 bahagian 1 dekat mark atau tanda atas (rujuk gambar) yg anda buat mula2 rasa hensem tadi..

lekatkan sikit, pastu tonyoh dengan jari telunjuk atau ibu jari sikit2 slow2 kiri ke kanan dan kanan ke kiri sampai habis bucu kiri kanan bahagian 1 atas stiker, pasti kan bahagian 2 dan 3 lain belum kena pada permukaan yg nak di tempek..

macam mana  nak bagi tak kena? ikut sempat anda le masa mula2 nak tempek tu, mungkin tahan guna anak jari, atau sudut 45 darjah..ok dah setel tonyoh bahgian 1, teruskan sambung tonyoh bahagian 2 plak slow2 sampai bahagian 3.

~~yg sebetuinya 'time tonyoh' tu dah mudah, anda boleh tonyoh macam2 pesen pun.. amik sebelah2 dulu ke, bucu ke bucu ke tak kisah dah.. tujuan nye nak bagi rata je..cuma time tonyoh elok slow2 untuk mengelakan gelembung udara pada stiker atau pun sekurang2nye mengurangkan gelembung udara.

(dah siap ''tonyoh'' keh keh keh)
###yg guna air sabun pun lebih kurang je cara nye, cuma sebelum mula tempek,,, anda kena sapu/sembur dulu air sabun pada permukaan yg nak di tampal tu, pastu buat macam step yg koy tulis tadi... cuma yg leceh nye stiker jenis potong ni, anda kena tunggu dia kering sikit,atau kering betul2 dengan cara  tekap2 dengan kain... atau pakai pengering rambut atau pun biar sampai besok baru boleh cabut selotip pemindah tu.. tapi kalau anda cabut selotip tu time air sabun belum kering, kemungkinan besar stiker tu akan berselerak.. kecuali kalau anda tahu cara 'layan kerenah' dia..    ~~kelebihan pakai air sabun ni mudah anda ejas posisi stiker tu dan juga mudah nak buang gelembung udara dengan cara ''urut'' guna kad.. tapi kalu stakat stiker kecik2 nipis2 macam GSR retro ni, tak yah pakai air sabun pun.. cukup setakat step yg ada je..


ok dah siap tonyoh?.. boleh lah tarik selotip agen pemindah tu slow2 sampai habis.. masa tarik tu, lenggang2 zigzag sikit kalu perlu.. tapi time ni, kadang2 ada masalah jugak iaitu selotip pemindah tu lekat kuat gile pada stiker.. macam mana nak buat?.. senang je, amik air, celup jari sapu atas selotip yg degil tu... tapi biasanye jarang sangat berlaku.


(tarik selotip tu)

dah siap cabut?.. haaa cabut le semua 'tanda'2 yg anda buat mula2 tadi dan siapppp... setel..



wait seminit.. kalau ada gelembung2 tu..?.. ~~gelembung tu cuba tenyeh tolak dengan jari sehingga bahagian yg terhampir kawasan yg dah terpotong sesuatu design stiker.. kadang2 boleh keluar angin kat situ.. kandang2 ngam2 sikittt lagi nak sampai, tapi tak bergerak dah.. jawapan nye guna aje jarum yg paling halus untuk cucuk gelembung tu..

demikian la al kisah nyeeee.. sekian timasehh..

Soklan kuiz-Berapa kali koy sebut ''selotip'' dalam entry ni? aishhh..


No comments:

Post a comment