Wednesday, 11 May 2011

Facebook dan kita.

(klik kat gambor nak bagi besor)

koy rase dalam sejak dua tiga menjak ni.. facebook adalah medium sosial yang cukup glemer dan berpengaruh... boleh dikatakan hampir semuanye tahu tentang facebook (walau pun tahu nama je).. boleh dikatakan facebook adalah fenomena yang koy yakin 110% mengatasi ke'fenomena'an mawi dedulu nih... yang kecik, yang besor, yang mude, yang tua brrrrr hinggakan tak dapat pak aji nak menyebutnye... pendek kata boleh dikatakan semua le..

cuma kita sebagai pengguna harus hati2.. pandai2 bawak diri dalam jaringan sosial nih (bukan facebook aje... yg lain pun iye juge)... terpulang kepada nawaitu kita.. kalu baik, baik lah jadi nye... kalu buruk, buruk lah jadi nye... tapi yang besh nye... koy tertarik dengan kata2 pengasas wikileaks nih bile kene temuramoh dek wartawan nun... kata nye..

''bila deme nge'add' senarai rodong fisbuk deme anjew, yang sebetuinye deme bagi maklumat pree anjew kat ejen perisik amerika..'' kata beliau..

''nampok benor nipu nye aok ni matnow... bile mase plak pengasas wikilikk tew pandey cakap pahang?''...

err koy cuma tunjuk eksyen nye je tew.. untuk kesan dramatik ehehehe... apa pun betui le... bile kita buat status, secara tak langsung kita dah bagi tau tentang diri kita... tu belum gambor ke apa ke... senang je...

"Facebook in particular is the most appalling spying machine that has ever been invented. Here we have the world's most comprehensive database about people, their relationships, their names, their addresses, their locations and the communications with each other, their relatives, all sitting within the United States, all accessible to US intelligence. Facebook, Google, Yahoo - all these major US organizations have built-in interfaces for US intelligence. It's not a matter of serving a subpoena. They have an interface that they have developed for US intelligence to use," Assange noted in his interview with Russia Today.

''elehh setakat maklumat orang kecik macam kita.. derang nak buat apa? membazir bil letrik je'' kata 1 mamat nih masa rilek2 ngeteh..

''agak2 kalu koy apdet status dalam bahasa pahang... ada tak pakar terjemoh nye dalam ejensi perisikan tu?'' tanya beliau..

''google translate pun sakit otak nok menterjemoh nye hehehe cer terai cer terai'' tambah beliau lagi ala2 filem hantu kak limah balik rumah

koy termenung..... oder neskepe ais lagi 1 gelas.. dan terfikir agaknye ejensi perisikan amerika dah perasan koy sokmo oder neskepe ais.. hmmmm...

No comments:

Post a comment